Slávna španielska kuchyňa je jedným z dôvodov, prečo je Španielsko
hviezdou turistov. Na stoloch sa objavujú rôznorodé pokrmy, známe
pestrou paletou chutí a vôni. Vzhľadom k značnej rozlohe krajiny nie
je možné popísať španielsku kuchyňu, pretože sa líši kraj od
kraja, mesto od mesta. Iné pokrmy sa pripravujú na severe Španielska,
iné vo vnútrozemí a úplne odlišné na pobreží Stredozemného mora
alebo na juhu Španielska. Pre všetky kuchyne bez výnimky je samozrejme
charakteristický olivový olej a hojnosť ovocia a zeleniny. Pokiaľ vás
nohy tiahnú na sever Španielska, privítajú vás väčšinou mäsité a
rybie pokrmy. V Baskicku vznikli chutné jedlá marmitako (tuniak s dusenými
zemiakmi) a txanguro (štebľa s morskými krabmi vo veľmi lahodnej omáčke).
Z Asturska pochádza fadaba. To sú biele fazule s klobáskou z bravčového
mäsa. Obyvatelia Galície zase milujú varenú chobotnicu (pulpo) a silný
vývar zo zeleniny a mäsa. Pre vnútrozemskú kuchyňu sú
charakteristické pokrmy, z domácich zabíjačiek a tiež zverina. V
oblastiach Kastílie a Leon sa pripravujú výborné fazule z lokalít La
Beňeza a El Barco. Zabíjačka iberského prasaťa živeného bukvicami a
jedlými gaštanmy je pre gurmánske jazýčky veľkým zážitkom, pretože
vďaka zvláštnej strave má domáce bravčové mäso zaujímavú chuť. Zabíjačkových
výrobkov je veľké množstvo a podliehajú krajovým odlišnostiam. Najvýznamnejšia
je sušená šunka. Kuchyňa Kastilia - La Mancha, tak názorne popísaná
v Done Quijotovi, je predovšetkým kuchyňou šafranu, medu z Alcarrie a
ovčích syrov. Je to ľudová kuchyňa, známa svojim gaspacho (studená
polievka z rozdrtených paradajok, olivového oleja, uhorky, papriky, octu
a chleba). Madrid je tak trochu ostrovom v tomoto gastronomickom mori.
Jeho zvláštnosti je príprava tresky. Skvelé sú vnútrozemské múčniky,
ktoré nezaprú to, že ich kedysi dávno pripravovali najlepší arabskí
majstri, ktorí tunajšiu oblasť po stáročia ovládali. Stredomorská
kuchyňa je typická tým, že ju tvoria základné trojice ingrediencí:
pšenica, olivovník a vínna réva. Katalánsko sa už od stredoveku
vyznačuje bohatou a vybranou kuchyňou, ktorá zahŕňa suroviny pochádzajúce
z mora, roviny a horskej oblasti. Na pobreží využíva veľké hojnosti
rýb, zatiaľ čo vo vnútrozemí sú to predovšetkým pečene a bohaté
kotlety dusených zmesí mäsa a zeleniny. Výrazne odlišná je kuchyňa
Valencie, ktorá kombinuje stredomorské prvky, ako ryby, zeleninu a
ovocie s prvkami vnútrozemia, ktoré hojne využíva zverinu, pečené a
dusené mäso. Známy je pokrm, paellas, rôzne sladkosti, zmrzliny a mandľové
pasty. Na juhu Španielska sa pripravujú veľmi rozmanité jedlá. Kuchyňa
Andalúzie je výsledkom rôznych kultúrnych vplyvov. Nachádzame tu
kuchyňu zimných dusených jedál, kuchyňu dosť využívajúcu
rozmanitosť vlastnej produkcie úrodných údolí a záhrad, kuchyňu
pastierov, ale aj kuchyňu stredomorského pobrežia.
Nápoje Základným prvkom španielskej regionálnej kuchyne je víno. Rimania so sebou priviezli umenie pestovať a spracovávať vínnu révu, čo zo Španielska učinilo vínnu veľmoc. Tunajšie vína sa tešia skvelej povesti vďaka kvalite, podrobené mnohým prísnym kontrolám. V súčasnom Španielsku nájdete 60 rozdielnych vinných oblastí. Najznámejšie sú vína z oblastí La Rioja. Vynikajú vôňou, chuťou a textúrou. Ďalšie známe vína pochádzajú z oblastí Ribera de Duero, El Penedés a La Mancha. Aj andaluzský Jerez je veľmi prestížnym vínom, zvlášť v krajinách anglosaskej kultúry. Je to víno, ktoré má niekoľko druhov: suché fino, manzanilla a amontillado, polosuché oloroso a sladké dulce. Významná je aj produkcia prírodných šumivých vín, známych cava. Pochádzajú predovšetkým z katalánskej oblasti Penedés a v súčasnosti sa ich výroba rozšírila aj do Kastílie. Aj pivo je v Španielsku veľmi obľúbené, zvlášť ako aperitív pred jedlom. Španielske pivá sú svetlé a chutia príjemne. Podávajú sa veľmi chladené. Výroba likérov je rovnako hojná a tradičná. Pochutnať si môžete na brandy vyrábané predovšetkým v Andalúzii, na rôznych typech páleniek a bylinných likérov suchých, polosuchých a sladkých. Likéry anýzové, z navarrských trniek, višní, čerešní a vína sú z týchto najznámejšie. Nealkoholickým nápojom kraľuje predovšetkým káva a čaj. Obľúbená je aj čistá voda a ovocný džús. Možnosti stravovania |