Späť

        

Švédi majú radi jednoduché jedlá, pripravené rýchlo z čerstvých surovín. O bohvieaké pestrosti sa tu hovoriť nedá. Vzhľadom k polohe krajiny sú bežnou súčasťou švédskeho jedálnička ryby a morské produkty. Typickým a asi najznámejším prvkom tunajšej kuchyne je preslávený švédsky stôl, ktorý sa vo švédčine nazýva smörgasbord. Z jedál podávaných formou švédskeho stola si ako prví chod môžete dať plneného sleďa s varenými zemiakmi,  po ňom ochutnať napríklad pár ďalších morských živočíchov (údený losos). Ďalším chodom môže byť studené mäso, plátok hovädzieho alebo teľacieho mäsa. Súčasťou švédskych stolov sú vo väčšine oblastí aj domáce suroviny, teda napríklad zverina, jahňacie, zelenina a ovocie. Nasledujúce teplé chody - ďalšie druhy sleďov, mäsové guličky alebo omelety. Po výdatnom jedle prichádzajú na rad ešte rôzne druhy ovocných šalátov a syry. Typickou švédskou špecialitou je udené sobie mäso z Laponska, ďalej gravlax - losos, ktorý je špeciálne pripravený a naložený, divoké jahody a zvláštne bobule, ktoré sú v Škandinávií skutočnou lahôdkou.

Nápoje
Snapps, to je spoločný názov pre aquavit alebo brännvin - švédsky likér, ktorý je tu už tradične predávaný, a to chladený. Tento nápoj má veľa typických chutí a vôni, od obyčajných neochutených až po sladko korenené. Rozšírené je aj pitie švédskeho piva. Alkoholické nápoje sa podávajú osobám starším ako 20 rokov. Zvláštnosťou je ,že víno, alkohol a pivo tu predáva štátny monopol, Systembolaget, ktorého predajne sú v prevádzke v bežných otváracích hodinách. V reštauráciách, baroch a kaviarňach sa nesmie alkohol predávať v nedeľu pred 13 hodinou. Po polnoci kúpite alkohol zase len v nočných kluboch. V reštauráciach, baroch a kaviarňach sa nesmie alkohol predávať v nedeľu pred 13 hodinou.