|
Portugalská kuchyňa je veľmi chutná a rozmanitá. Dôvodom je mimo iné
vplyv prisťahovalcov, ktorí do Portugalska prišli behom storočí z Afriky,
Ázie a aj z Ameriky. Priniesli so sebou vlastné kuchárske znalosti a
zvyklosti. Priam hrajú v Portugalsku jedlá z darov mora, tradičné sú hlavne
polievky. Typickým jedlom je polievka z ustríc podávaná z vínom a treska
pripravovaná na rôzne spôsoby. Pri návšteve krajiny by ste rozhodne nemali
zabudnúť ochutnať kapustovú polievku, hustú rybiu polievku, grilované
sardinky, solenú tresku zo zemiakmi a zeleninou a údeného mečúna. Jedinečné
sú miestne klobásy najrôznejších chutí. Tradičnou pochúťkou sú rovnako
syry z kozieho mlieka, vynikajúce krémové syry a ryžové nákypy. Pre mlsné
jazýčky je tu Pao -de - Ló de Alfeizerao, veľmi chutný koláč, alebo rôzne
druhy koláčov medových.
Vína a nápoje
Portugalské vína sú preslávené na celom svete, čo je dôsledok príhodnej
klímy, úrodnej pôdy a kumštu miestnych vinárov. Medzi najznámejšie vína
patria Portské a rovnako Madeirské víno. Preslávené sú aj vína z oblasti
Douro, Dao, Bairrada, Portalegre, Borba, rendondo, Reguengosa Vidigueira. V
Portugalsku je celkom 47 vinárskych oblastí, každá ponúka iné víno. Okrem
vína si môžete dopriať liehoviny a likéry, na ktoré sú miestny ľudia právom
pyšný. Zvyky v reštauráciách
Vo väčšine reštaurácií sa obvykle obeduje v čase od 12 do 15 hodiny, večeria
sa od 19 do 22 hodiny. Existuje samozrejme veľa reštaurácií, ktoré majú
otvorené dlhšie. Do reštaurácií býva zriedka zakázaný vstup zo
zvieratami. Platí zákaz konzumácie alkoholu pre osoby mladšie 18 rokov. Fajčiť
sa smie až po dobe podávania jedla. Cena hlavného jedla závisí na kategórií
hotelu , ktorom je podávané. Obecne platí, že stravovanie je drahšie vo veľkých
mestách. Dobrou príležitosťou k lacnému obedu sú samoobslužné reštaurácie.
|