Späť

                                                                                         

Portugalská kuchyňa je veľmi chutná a rozmanitá. Dôvodom je mimo iné vplyv prisťahovalcov, ktorí do Portugalska prišli behom storočí z Afriky, Ázie a aj z Ameriky. Priniesli so sebou vlastné kuchárske znalosti a zvyklosti. Priam hrajú v Portugalsku jedlá z darov mora, tradičné sú hlavne polievky. Typickým jedlom je polievka z ustríc podávaná z vínom a treska pripravovaná na rôzne spôsoby. Pri návšteve krajiny by ste rozhodne nemali zabudnúť ochutnať kapustovú polievku, hustú rybiu polievku, grilované sardinky, solenú tresku zo zemiakmi a zeleninou a údeného mečúna. Jedinečné sú miestne klobásy najrôznejších chutí. Tradičnou pochúťkou sú rovnako syry z kozieho mlieka, vynikajúce krémové syry a ryžové nákypy. Pre mlsné jazýčky je tu Pao -de - Ló de Alfeizerao, veľmi chutný koláč, alebo rôzne druhy koláčov medových.

Vína a nápoje
Portugalské vína sú preslávené na celom svete, čo je dôsledok príhodnej klímy, úrodnej pôdy a kumštu miestnych vinárov. Medzi najznámejšie vína patria Portské a rovnako Madeirské víno. Preslávené sú aj vína z oblasti Douro, Dao, Bairrada, Portalegre, Borba, rendondo, Reguengosa Vidigueira. V Portugalsku je celkom 47 vinárskych oblastí, každá ponúka iné víno. Okrem vína si môžete dopriať liehoviny a likéry, na ktoré sú miestny ľudia právom pyšný.

Zvyky v reštauráciách
Vo väčšine reštaurácií sa obvykle obeduje v čase od 12 do 15 hodiny, večeria sa od 19 do 22 hodiny. Existuje samozrejme veľa reštaurácií, ktoré majú otvorené dlhšie. Do reštaurácií býva zriedka zakázaný vstup zo zvieratami. Platí zákaz konzumácie alkoholu pre osoby mladšie 18 rokov. Fajčiť sa smie až po dobe podávania jedla. Cena hlavného jedla závisí na kategórií hotelu , ktorom je podávané. Obecne platí, že stravovanie je drahšie vo veľkých mestách. Dobrou príležitosťou k lacnému obedu sú samoobslužné reštaurácie.