Späť

        

Skúste nájsť európske veľkomesto, v ktorom by sa nenachádzala aspoň jedna grécka reštaurácia! Že premýšľate márne? Niet divu, veď grécka kuchyňa je veľmi rozmanitá a poskytuje bohaté uspokojenie pre milovníkov mäsa, ako aj vegetariánov. Jej sláva je pritom stará niekoľko tisíc rokov. Presne povedané, grécke kulinárske umenie má štyri tisícky rokov starú históriu. pokrmy sú akousi zmiešanej kuchyne, v rôznych štátoch. Zmiešajte jedlá z Európy, primiešajte k tomu štipku Malej Ázie a okoreňte to štipkou Arábie - a máte grécku kuchyňu. Preslávenosť tunajšej kuchyne je postavená na štyroch jednoduchých tajomstvách - jedlá sa vždy pripravujú z čerstvých ingredencií, používa sa mnoho byliniek a zeleniny, nechýba preslávený grécky olivový olej a hlavne, pokrmy sú jednoduché. A v skutočnosti je predsa krása, lepšie povedané skvelá chuť. Olivový olej sa objavuje prakticky vo všetkých gréckych jedlách. Má blahodarné účinky na zdravie človeka. To platí aj o ďalších podstatných zložkách gréckej kuchyne, o zelenine a bylinkách. Je skutočným potešením ochutnať grécka paradajky, hlávkový šalát, mrkvu, cibuľu, petržlen a cesnak a samozrejme čerstvé ovocie, napríklad hroznové víno, marhule, broskyne, melóny, vodné melóny a mnoho ďalších druhov. Medzi tradičné grécke jedlá patrí moussaka, čo je nákyp s baklažánmi a mletým mäsom. Pečie sa v trúbe a po vytiahnutí sa zaleje hustou bešamelovou omáčkou a ochutí škoricou. Pri potulkách gréckymi mestami vás určite uchváti vôňa mäsa pečeného nad ohňom. Väčšinou pôjde o tzv. suvlaki, čo sú kúsky jahňacieho alebo bravčového mäsa navlečené na špajdle. Majú naozaj skvelú chuť, takže ich nezabudnite ochutnať. Zaujímavým jedlom je skordalia, zemiakové pyré s olejom a väčším množstvom cesnaku. Keď vám čašník ponúkne pokrm keftedakia, prinesie vám karbonátky zo skvelým hovädzím mäsom. Popis gréckej kuchyne by nebol úplný bez tradičného gyrosu. Laicky povedané, je to kus jahňacieho (ale aj bravčového alebo kuracieho mäsa) v tvare veľkej štangle, ktorá sa zvoľna opeká. Kuchári z nej odrezávajú kúsky mäsa, ktoré sa stačili prepiecť. Gyros môžete dostať na tanieri napríklad s hranolkami alebo vám ho môžu pripraviť do kornuta s chlebovými plackami, do ktorého sa dávajú kúsky zemiakov. Samotnou kapitolou sú dary mora, ktoré sú v Grécku skutočne excelentné. Grilované či varené ryby, raky, langusty, krevety a chobotnice ponúkajú všetky reštaurácie. Po dobrom jedle väčšinou prichádza na rad nejaká dobrôtka. Typickým gréckym múčnikom je kataifi, závitok s orechmi a sirupom. Pochutnať si môžete na galaktoboureko. To sú krupicové koláče s lieskovým cestom a sirupom. Výborné je aj loukoumades, pečivo z kysnutého cesta s medom a škoricou.

Grécke vína, alkohol a iné nápoje
Grécko je miestom, kde sa narodil Dionýsos, patrón vína. Preto niet divu, že grécke vína patria medzi najlepšie na svete. Právom sa objavovali na stoloch popredných európskych panovníkov. Dnes sa svetovo preslávené vína produkujú po celej krajine.. Grécke vína sa delia do štyroch hlavných kategórií. V prvej sa nachádzajú moky, v ktorých prevláda dôležitosť pôvodu. V druhej kategórií sú vína z menej známych oblastí, ale stopercentnej kvality. Do tretej kategórie patria miestne vína a do štvrtej stolné vína. Neohŕňajte nad poslednou kategóriou nos, pretože aj tieto vína sú veľmi lahodné. Do prvej kategórie je zaradených 20 oblastí, z ktorých pochádzajú vína najlepšieho pôvodu. Na severe krajiny sú to víno nesúce názvy Zitsa, Amytaio, Goumenisa a Naousa. Z Thessaloniki pochádza víno menom Anchialos a Rapsani, neďaleko Atén sa vyrába Kantza. Peloponéz produkuje vína Patra, Mantinia a Nemea. Z Jónskych ostrovov pochádza víno menom Robola of Cephalonia. Skvelé vína vznikajú aj na ostrovoch Paros, Lemmos, Rhodos a Santorini. No a na Kréte sú to vína Archanes, Peza, Sitia a Daphnes. Presláveným gréckym vínom je retsina. Má ľahko kyslú chuť, ktorá má pôvod v bohatej gréckej vinárskej histórii.

V Grécku si prídu aj milovníci ostrejšieho pitia. Typickým gréckym nápojom je ouzo, teda čistý alkohol, ktorého základnou zložkou je anýz. Keď sa do pohára s ouzom pridá trochu vody, malo by ouzo zblednúť. Veľmi ostrým nápojom je rakije, ktorá má veľmi špecifickú chuť. Gréci ju užívajú nielen na pitie, ale aj k liečeniu rôznych neduhov. Medzi cudzincami je známejšia iná pálenka, a to metaxa. Je to zlatavý, medovo chutiaci brand, ktorý sa rozdeľuje do piatich skupín. Jednohviezdičková metaxa je najlacnejšia, päťhviezdičková síce najdrahšia, zato jemná. Je aj častým suvenírom Grécka. Pivo nie je najobľúbenejším nápojom Grékov, ale to neznamená, že by tu nebolo. Hlavnou značkou je Mythos. Turisti však najčastejšie kupujú pivá zahraničných značiek, konkrétne holandský Amstel a Heineken.
Nealkoholickým nápojom kraľujú v Grécku ovocné džúsy, často pripravované priamo pred očami zákazníka. Hovorí sa im fresh džúsy a väčšinou sú stopercentnou šťavou z pomaranča. Bežné sú limonády (grécke značky a medzinárodné limonády Pepsi Cola a Coca Cola). Svetovo preslávená je grécka káva, ktorá má veľa podôb. Objedňať si môžete napríklad frappe. To je ľadová káva, ktorú čašník zvláštnym spôsobom našľahá, takže má na vrchu hustú penu. Tradičná horká káva je veľmi silná a podáva sa v malých šálkach. Pripomína arabskú kávu a hovorí sa jej kafes. Sketo je káva bez cukru, metrio stredne sladká a varyglyko veľmi sladká.