|
Rakúska kuchyňa je excelentná, a to platí pre viedenské pokrmy a jedlá
z juhorakúskeho mesta Villach. Proste a jednoducho, ak tu zamierite do
akejkoľvek reštaurácie, všade vám pripravia skutočné pochúťky.
Pravdou ale zostáva, že rakúska kuchyňa je akousi križovatkou, na
ktorej sa stretávajú nemecké, talianske a maďarské jedlá. Najčastejšou
položkou na jedálnom lístku Rakúšanov zostáva mäso, ale vegetariáni
nemusia zúfať. Aj pre nich sa tu nájde veľa dobrého pod zub... O
viedenskom rezni sa hovorí, že je najtradičnejším zo všetkých tradičných
rakúskych jedál. V skutočnosti je to trochu inak, pretože začervenaný
rezeň v skutočnosti pochádza z Milána, odkiaľ sa do Viedne dostal v
dobe, keď Lombardsko ešte patrilo k Rakúsku. Ale nezúfajte, objednať
si môžete z celého radu ďalších tradičných pokrmov. Zostaňme ešte
chvíľku pri viedenskom rezni. Pokiaľ ho budete chcieť ochutnať, tak
odporúčam najdrahší, ale najtypickejší rezeň z teľacieho mäsa.
Bravčový rezeň je stredne drahý a kurací je zo všetkých najlacnejší.
Iným výborným jedlom je tafelspitz, hovädzia špička varená v
zeleninovom vývare so zemiakmi a zeleninou, občas sa k nej pridáva aj
zaujímavo chutný jablkový koláč. Spätzle sú cestovinové halušky
so syrom alebo zeleninou. Či už sú s akoukoľvek príchuťou, vždy je
na nich bohatá porcia dozlata osmažených cibuliek. Tiroler Knädel sú
zase knedle z údeného mäsa, slaniny a vajec. Obľúbeným pokrmom v Rakúsku
sú aj ryby. Mnoho Rakúšanov dáva prednosť dovážaným obyvateľov
mora (chobotnice, kalamáre, tučniaci apod.), ale ochutnať môžete aj
ryby z rakúskych vôd. Počítajte však s tým, že sú pomerne drahé.
Pokiaľ budete pobývať pri horských alpských jazerách a nebudete mať
zrovna hlboko do peňaženky, určite ochutnajte alpského sivena (Seibling),
ktorý sa podáva pripravený v rôznych spôsoboch. Pre oblasť Wachau je
zase typický osmažený kapor alebo na rošte opečený kantát s tatárskou
omáčkou. Samostatnou kapitolou sú rôzne druhy párkov a klobás.
Pochutnať si môžete napríklad na pálivých párkoch alebo na dlhých
bielych vinných klobásach. Dobré jedlo by mal korunovať sladký múčnik.
Pokiaľ patríte medzi ich ctiteľov, budete mať v Rakúsku plné ruky a
oči práve s výberom. Pokiaľ si neobjednáte zrovna svetoznámu
Sachrovu tortu (Sachertorte), môžete siahnuť po palacinkách či po
tzv. opitom kapucínovi. To je vlhký múčnik s
alkoholom.
Nápoje
Obľúbeným nápojom Rakúšanov je pivo, ktorému slovenskí
cestovatelia nemôžu prísť na meno. Oproti slovenským pivám je totiž
veľmi sladké. Najznámejšie rakúske pivá sú Gässer, Zipfer a
Schwechater, ktoré sa bežne čapujú v reštauráciách a baroch. Pivá
nášho typu dostanete len v supermarketoch. Rakúske vína sú veľmi
chutné, ale podľa zlých jazykov sa stále potýka z hriechom minulosti.
Hovorí sa totiž, že kedysi ich vinári dosladzovali nemrznúcimi
zmesami do motorových vozidiel, ale ktovie, čo je na tom pravdy. Ostatným
alkoholickým nápojom kraľujú rôzne likéry a pálenky, často dovážané.
Typickým rakúskym nápojom je káva, ktorá sa podáva na veľa spôsobov.
Keď sa posadíte do kaviarne, môžete si vybrať napríklad kávu mocca
(čierna prekvapkávaná káva), brauner (mocca s mliekom), melange (káva
s našľahaným mliekom), kapucin (káva s našľahaným mliekom a trochou
čokolády) alebo napríklad einspäner (viedenská káva). Pokiaľ do kávy
radi primiešavate alkohol, môžete si vybrať masagran (studená káva s
maraskinom), fiakr (mocca s rumom) alebo mocca gespritzt (mocca s koňakom).
Variant s alkoholom je samozrejme veľmi veľa. Studeným nealkoholickým
nápojom kraľujú rôzne limonády (často zahraničné značky), ovocné
džúsy, minerálky i obyčajná voda. 
Možnosti stravovania
Reštaurácií je v Rakúsku veľmi veľa, takže hladom trpieť určite
nebudete. Zamieriť môžete do podnikov, v ktorých pripravujú zahraničné
kuchyne, napríklad mexickú, thajskú, taliansku, arabskú či indonézsku.
Reštaurácie sú však pomerne drahé. Lacnejšie stravovanie ponúkajú
fast - foodové reštaurácie, často medzinárodných reťazcov. Rakúski
stánkari s teplými párkami a ďalšími údeninami sa prv sťažovali,
že ich fast - foody zničia, ale doba ukázala, že Rakúšania a turisti
majú údeniny stále radi. Takže sa môžete stravovať i týmto spôsobom.
Stehbeisel sú malé hostince, v ktorých si môžete objednať okrem piva
aj rôzne rýchle pokrmy, napríklad knedle s vajciami alebo karbonátky
so zemiakmi. Variantov rýchleho a lacného stravovania sú aj pizzerie. V
mnohých dostanete kus pizzy na počkanie. V Rakúsku nájdete aj množstvo
kaviarní. Ich majitelia sa vám budú snažiť nahovoriť, že prvé
kaviarne v Európe vyrástli vo Viedni. Je to samozrejme nezmysel. Ale
predsa platí, že rakúske kaviarne sú veľmi svojbytné, útulné
a pobyt v nich je veľkým zážitkom. Vo viedenských kaviarňach sa podávajú
typické viedenské raňajky, ktoré sú príjemným zážitkom dňa.
Obvykle sa skladá z kávy alebo horúceho čaju, pečiva, masla, marmelády
a vajca na tvrdo. Údajne najtradičnejšou kaviarňou je Cafe Central vo
viedenskej ulici Herrengasse. A pokiaľ vám v Rakúsku pôjde predovšetkým
o opíjanie a menej o stravovanie, môžete zavítať do typických
podnikov Heuringer. Kedysi sa v nich podávalo mladé víno heuringen, ale
potom začali majitelia reštaurácií používať označenie Heuringer
ako lákadlo pre turistov bez ohľadu na to, že nemali ani kvapku pravého
heuringenu.
|