Späť

        

Rakúska kuchyňa je excelentná, a to platí pre viedenské pokrmy a jedlá z juhorakúskeho mesta Villach. Proste a jednoducho, ak tu zamierite do akejkoľvek reštaurácie, všade vám pripravia skutočné pochúťky. Pravdou ale zostáva, že rakúska kuchyňa je akousi križovatkou, na ktorej sa stretávajú nemecké, talianske a maďarské jedlá. Najčastejšou položkou na jedálnom lístku Rakúšanov zostáva mäso, ale vegetariáni nemusia zúfať. Aj pre nich sa tu nájde veľa dobrého pod zub... O viedenskom rezni sa hovorí, že je najtradičnejším zo všetkých tradičných rakúskych jedál. V skutočnosti je to trochu inak, pretože začervenaný rezeň v skutočnosti pochádza z Milána, odkiaľ sa do Viedne dostal v dobe, keď Lombardsko ešte patrilo k Rakúsku. Ale nezúfajte, objednať si môžete z celého radu ďalších tradičných pokrmov. Zostaňme ešte chvíľku pri viedenskom rezni. Pokiaľ ho budete chcieť ochutnať, tak odporúčam najdrahší, ale najtypickejší rezeň z teľacieho mäsa. Bravčový rezeň je stredne drahý a kurací je zo všetkých najlacnejší. Iným výborným jedlom je tafelspitz, hovädzia špička varená v zeleninovom vývare so zemiakmi a zeleninou, občas sa k nej pridáva aj zaujímavo chutný jablkový koláč. Spätzle sú cestovinové halušky so syrom alebo zeleninou. Či už sú s akoukoľvek príchuťou, vždy je na nich bohatá porcia dozlata osmažených cibuliek. Tiroler Knädel sú zase knedle z údeného mäsa, slaniny a vajec. Obľúbeným pokrmom v Rakúsku sú aj ryby. Mnoho Rakúšanov dáva prednosť dovážaným obyvateľov mora (chobotnice, kalamáre, tučniaci apod.), ale ochutnať môžete aj ryby z rakúskych vôd. Počítajte však s tým, že sú pomerne drahé. Pokiaľ budete pobývať pri horských alpských jazerách a nebudete mať zrovna hlboko do peňaženky, určite ochutnajte alpského sivena (Seibling), ktorý sa podáva pripravený v rôznych spôsoboch. Pre oblasť Wachau je zase typický osmažený kapor alebo na rošte opečený kantát s tatárskou omáčkou. Samostatnou kapitolou sú rôzne druhy párkov a klobás. Pochutnať si môžete napríklad na pálivých párkoch alebo na dlhých bielych vinných klobásach. Dobré jedlo by mal korunovať sladký múčnik. Pokiaľ patríte medzi ich ctiteľov, budete mať v Rakúsku plné ruky a oči práve s výberom. Pokiaľ si neobjednáte zrovna svetoznámu Sachrovu tortu (Sachertorte), môžete siahnuť po palacinkách či po tzv. opitom kapucínovi. To je vlhký múčnik s alkoholom.   

Nápoje
Obľúbeným nápojom Rakúšanov je pivo, ktorému slovenskí cestovatelia nemôžu prísť na meno. Oproti slovenským pivám je totiž veľmi sladké. Najznámejšie rakúske pivá sú Gässer, Zipfer a Schwechater, ktoré sa bežne čapujú v reštauráciách a baroch. Pivá nášho typu dostanete len v supermarketoch. Rakúske vína sú veľmi chutné, ale podľa zlých jazykov sa stále potýka z hriechom minulosti. Hovorí sa totiž, že kedysi ich vinári dosladzovali nemrznúcimi  zmesami do motorových vozidiel, ale ktovie, čo je na tom pravdy. Ostatným alkoholickým nápojom kraľujú rôzne likéry a pálenky, často dovážané. Typickým rakúskym nápojom je káva, ktorá sa podáva na veľa spôsobov. Keď sa posadíte do kaviarne, môžete si vybrať napríklad kávu mocca (čierna prekvapkávaná káva), brauner (mocca s mliekom), melange (káva s našľahaným mliekom), kapucin (káva s našľahaným mliekom a trochou čokolády) alebo napríklad einspäner (viedenská káva). Pokiaľ do kávy radi primiešavate alkohol, môžete si vybrať masagran (studená káva s maraskinom), fiakr (mocca s rumom) alebo mocca gespritzt (mocca s koňakom). Variant s alkoholom je samozrejme veľmi veľa. Studeným nealkoholickým nápojom kraľujú rôzne limonády (často zahraničné značky), ovocné džúsy, minerálky i obyčajná voda.

Možnosti stravovania
Reštaurácií je v Rakúsku veľmi veľa, takže hladom trpieť určite nebudete. Zamieriť môžete do podnikov, v ktorých pripravujú zahraničné kuchyne, napríklad mexickú, thajskú, taliansku, arabskú či indonézsku. Reštaurácie sú však pomerne drahé. Lacnejšie stravovanie ponúkajú fast - foodové reštaurácie, často medzinárodných reťazcov. Rakúski stánkari s teplými párkami a ďalšími údeninami sa prv sťažovali, že ich fast - foody zničia, ale doba ukázala, že Rakúšania a turisti majú údeniny stále radi. Takže sa môžete stravovať i týmto spôsobom. Stehbeisel sú malé hostince, v ktorých si môžete objednať okrem piva aj rôzne rýchle pokrmy, napríklad knedle s vajciami alebo karbonátky so zemiakmi. Variantov rýchleho a lacného stravovania sú aj pizzerie. V mnohých dostanete kus pizzy na počkanie. V Rakúsku nájdete aj množstvo kaviarní. Ich majitelia sa vám budú snažiť nahovoriť, že prvé kaviarne v Európe vyrástli vo Viedni. Je to samozrejme nezmysel. Ale predsa platí, že rakúske kaviarne  sú veľmi svojbytné, útulné a pobyt v nich je veľkým zážitkom. Vo viedenských kaviarňach sa podávajú typické viedenské raňajky, ktoré sú príjemným zážitkom dňa. Obvykle sa skladá z kávy alebo horúceho čaju, pečiva, masla, marmelády a vajca na tvrdo. Údajne najtradičnejšou kaviarňou je Cafe Central vo viedenskej ulici Herrengasse. A pokiaľ vám v Rakúsku pôjde predovšetkým o opíjanie a menej o stravovanie, môžete zavítať do typických podnikov Heuringer. Kedysi sa v nich podávalo mladé víno heuringen, ale potom začali majitelia reštaurácií používať označenie Heuringer ako lákadlo pre turistov bez ohľadu na to, že nemali ani kvapku pravého heuringenu.