Talianska kuchyňa patrí k najlepším na svete. Tradícia skvelej kuchyne
siaha veľmi ďaleko, vlastne do čias starého Ríma. Už vtedajší Rimania
poriadali bohaté hostiny, pri ktorých sa jedlo a pilo dlhé hodiny. Na stole
sa množili taniere a misky so všetkým možným. Aj dnes sa v Taliansku
konzumuje niekoľko chodov. Začína sa obvykle polievkou (skúste rybiu, tá
nikdy nesklame). Nasledujú pokrmy, najčastejšie označené ako pasta - teda všetky
druhy cestovín. Môžu byť studené aj teplé, na kyslo, na horko alebo na
sladko. Záleží len na vás.
Okrem cestovín si môžete dať aj iný predkrm, napríklad výbornú bruschettu, suppli (smažené ryžové guličky plnené mozzarellou) alebo fiori di zucca e carciofi fritti. Za týmto dlhým názvom sa skrýva zvláštne jedlo - kvety cukín v cestičku a celé smažené artičoky. Hlavným chodom môže byť čokoľvek, napríklad filetti di baccala (smažené rezy s tresky) alebo saltimbocca alla Romana (špecialita Ríma, výborné teľacie mäso s parmskou šunkou a šalviou). Pokiaľ zatúžite po pizzi, stretnete sa s takou ponukou, že si nebudete môcť vybrať. Po dobrom obede si žalúdok zaslúži nejakú tu čerešničku na torte. Napríklad v podobe tiramisu. Tento lahodný dezert sa pripravuje zo syra Mascarponem, kávy a čokolády. V Taliansku funguje veľa kvalitných reštaurácií všetkých možných cenových skupín. Všeobecne platí, že pod názvom trattoria nájdete skôr skromnejší domáci podnik, ristorante označuje luxusnejšiu a aj drahšiu reštauráciu a pizzeriu, v ktorej priamo pred vašimi očami pripravia chrumkavú pizzu. Občerstviť sa môžete v podniku enotency, v ktorom vám ponúknu ľahké pokrmy (často hamburgery), kúpiť tu môžete aj balený alkohol. Klasické vegetariánske menu je v talianskych reštauráciách skôr výnimkou, ale na lístku vždy nájdete pokrmy, ktoré neobsahujú ani gram mäsa. Vína a nápoje: |