Späť

        

Talianska kuchyňa patrí k najlepším na svete. Tradícia skvelej kuchyne siaha veľmi ďaleko, vlastne do čias starého Ríma. Už vtedajší Rimania poriadali bohaté hostiny, pri ktorých sa jedlo a pilo dlhé hodiny. Na stole sa množili taniere a misky so všetkým možným. Aj dnes sa v Taliansku konzumuje niekoľko chodov. Začína sa obvykle polievkou (skúste rybiu, tá nikdy nesklame). Nasledujú pokrmy, najčastejšie označené ako pasta - teda všetky druhy cestovín. Môžu byť studené aj teplé, na kyslo, na horko alebo na sladko. Záleží len na vás.

Okrem cestovín si môžete dať aj iný predkrm, napríklad výbornú bruschettu, suppli (smažené ryžové guličky plnené mozzarellou) alebo fiori di zucca e carciofi fritti. Za týmto dlhým názvom sa skrýva zvláštne jedlo - kvety cukín v cestičku a celé smažené artičoky. Hlavným chodom môže byť čokoľvek, napríklad filetti di baccala (smažené rezy s tresky) alebo saltimbocca alla Romana (špecialita Ríma, výborné teľacie mäso s parmskou šunkou a šalviou). Pokiaľ zatúžite po pizzi, stretnete sa s takou ponukou, že si nebudete môcť vybrať. Po dobrom obede si žalúdok zaslúži nejakú tu čerešničku na torte. Napríklad v podobe tiramisu. Tento lahodný dezert sa pripravuje zo syra Mascarponem, kávy a čokolády.

Možnosti stravovania
V Taliansku funguje veľa kvalitných reštaurácií všetkých možných cenových skupín. Všeobecne platí, že pod názvom trattoria nájdete skôr skromnejší domáci podnik, ristorante označuje luxusnejšiu a aj drahšiu reštauráciu a pizzeriu, v ktorej priamo pred vašimi očami pripravia chrumkavú pizzu. Občerstviť sa môžete v podniku enotency, v ktorom vám ponúknu ľahké pokrmy (často hamburgery), kúpiť tu môžete aj balený alkohol. Klasické vegetariánske menu je v talianskych reštauráciách skôr výnimkou, ale na lístku vždy nájdete pokrmy, ktoré neobsahujú ani gram mäsa.

Vína a nápoje:
Vína sú pre Taliansko viac než typické. Prvé kvapky lahodného vínneho moku sa v Taliansku objavili už pred dvoma tisíckami rokov. preslávené boli oblasti v okolí Ríma. Nedá sa povedať, či je v Taliansku obľúbenejšie biele (bianco) alebo červené víno (rosso). Obidva druhy sú totiž výborné a určite ich nezabudnite ochutnať. Skvelé  biele vína sú napríklad frascati, Castelli Romani, Colli Albani alebo Velletri. Všetky sa vyrábajú z jednej odrody hrozna, Trebbiana. Pokiaľ požadujete iné odrody, skúste biele vína Orvieto a Verdicchio. Preslávenými červenými vínami sú Barolo, Dolcetto, Rosso di Montalcino alebo Montepulciano. okrem vín sú pre Taliansko typické aperitívy, napríklad známe značky Martini alebo Campari. K dostatiu je aj pivo a všetky druhy tvrdého alkoholu, na aké si len spomeniete. Nealkoholickým nápojom kraľuje káva, bez ktorej si poriadny Talian vôbec nevie predstaviť život. Exspreso je silná káva v malej šálke. Caffe latte je káva podávaná vo vysokom poháre s veľkým množstvom čerstvého mlieka. A cappucino snáď ani nemusím prestavovať.